Балансът между работа и почивка - в основата на щастието и продуктивността

Доколко е важна почивката и ключова ли е тя за нашето здраве?

Последните проучвания показват, че балансът между работа и личен живот е от огромно значение не само за нашето психическо, но и физическо здраве. Учени от Западна Европа изследват над 20 000 души в работоспособна възраст от 27 европейски страни. Участниците, които работят дълги смени, имат значително по-лоши здравни показатели. Това явление се наблюдава и при мъжете и при жените. Като критерии за провеждането на проучването са използвани 5-те здравни показателя на Световната асоциация по здравето (WHO 5 well-being index). Установено е, че конфликти както в работата, така и вкъщи също оказват значително влияние над здравето на човека. Разлики се наблюдават и на географска база. Участниците от държави на Скандинавския полуостров докладват доста по-добър баланс между работа и почивка, докато страните от Източна и Южна Европа се нареждат най-ниско в класацията. 

Друго проучване показва, че 73% от хората, които сe връщат от почивка, са статистически по-щастливи. Хормонът на щастието е много важен за редица процеси в човешкото тяло, включително добрия сън, продуктивността и нивата на енергия през деня. Почивката се отразява най-силно на емоционалното и психическото състояние на човека, но и изненадващо – на връзките му с други хора и на желанието за учене. Учените, провели проучването, твърдят, че се наблюдават много предимства от почивката, независимо от възрастта на участниците, и че тя повишава чувството за удовлетвореност на служителите. 
“Много хора работят толкова много, че губят всякаква представа за собствените си тела. Те използват телата си само по начина, по който вие използвате мобилния телефон или интернет. Те винаги са включени, винаги са настроени да „получават“... “– казва професор Марку Вилениус, старши вицепрезидент за групово развитие в Allianz SE.
Човек прекарва средно 11 години от живота си работейки, но за празниците е най-важно да сме здрави и да се радваме на близките си. Затова всеки от нас трябва да се грижи за добрия баланс и доброто си здраве.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!