У дома вече е там, където трябва да има не само място, но и време за всичко.

Да намерим време за движение и физическа активност у дома всъщност не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Нужно е само силно желание, малко дисциплина и повече предварително планиране, за да отворим “прозорец” за спорт в програмата си.

Ето и няколко съвета за начинаещи, за ентусиасти с желание, но без време и за истински демотивираните да спортуват у дома.

Тренирайте сутрин - едно събуждане, изпреварващо с 30 минути всички вкъщи, ще ви осигури безценно време за тренировка и зареждане за целия ден.

Тренирайте докато работите - опитайте да се раздвижите по време на планираните работни почивки. Ако имате по-дълга обедна почивка - използвайте я, за да се тонизирате и заредите с една бърза разходка или дори с по-дълга тренировка.

Правете си кратки тренировки - ако сте решили да включите движението в и без това натовареното си ежедневие, това значи, че трябва да имате кратки, но чести тренировки. Световната здравна организация препоръчва 75 минути средно на седмица високо интензивни тренировки. Това означава 15 минути всеки ден за период от 7 дни.

Придържайте се към малките промени! Всеки ден предлага изобилие от възможности да се движим повече, дори у дома. Когато избираме движението вместо удобството, често не пестим време, например с качването на стълбите, но пък нивото на активност се повишава, а тялото и умът ни остават в тонус.

Бъдете активни като семейство – помислете има ли дейности и спортни активности, на които можете да се отдадете с партньора си, с приятелите, с децата? Ако има такива - превърнете ги в част от седмичната си програма.

Най-важното е да правите нещо, каквото и да е движение, без да позволявате на натоварената програма да пречи и влияе на здравето и настроението ви. Бъдете активни и останете здрави!

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!