Ако спечеля от лотарията се пенсионирам: Планираме ли наистина златните години?

Как си представяш Коледа след 30 години? Със семейството си и децата си? По празниците най-важното е  да се насладим на коледния дух, да се порадваме на близките си и да оставим грижите настрана. Затова трябва да помислим за бъдещето и за златните години.

Пенсията е нещо, за което трябва да си помислим още като млади и да планираме още, когато започнем първата си работа. Бригите Микса, ръководител на международните пенсии в Allianz Asset Management, казва, че човек се нуждае от около 60 до 70 процента от дохода, който е получавал непосредствено преди пенсиониране.

Има ли връзка между планирането и удовлетвореността? Отговор на този въпрос дават група американски учени. Проучване на университет Алабама показва, че хората, които започват да планират златните си години отрано, са значително по-доволни от пенсията си.  Хората, които редовно и от ранна възраст се грижат за осигуровките си, имат по-ясен поглед и очаквания, които са директно свързани с чувството за удовлетворение у човека.

Оказва се, обаче, че много хора виждат пенсионната си възраст като нещо далечно. Проучване на AAG пита участниците какво биха направили, ако спечелят от лотарията. 46% от отговорилите твърдят, че биха се пенсионирали веднага. Тук изскача въпросът дали доверието в пенсионните фондове е толкова ниско и планирането на пенсията е така далечно, че хората търсят алтернативни методи, колкото и невероятни да са те. 

Шансът да спечелим от лотарията е 1 към 13 983 816. Какво значи това? За сигурна печалба трябва да купим билети на стойност 70 млн. лева. 

Пенсионната възраст може да звучи като нещо далечно и невъзможно, но определено не по-невероятно от това да спечелим лотарията. Празниците след 30 години могат да бъдат още по-весели и спокойни, ако помислим за тях днес.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!