Предстои най-хубавото време от годината – време, което прекарваме със семейството, близките и приятелите. Време на уют, щастие и спокойствие. 

В разгара на празничния дух, градовете и домовете ни блестят с коледни светлинки. Вместо да създават настроение обаче, те често са причина за неприятности. Статистиката показва, че коледните празници в целия свят са едни от най-натоварените дни за пожарникарите. Много често хората оставят коледните лампички включени, когато заминават, а те могат да станат причина за пожари. Малко известен факт е, че повечето лампички работят на напрежение 12 волта, а не 220, което е в електрическите мрежи в домакинствата. За безопасната работа на украсата е нужен преобразувател. В случай че такъв липсва, те не бива да бъдат оставяни без наблюдение. 

Друг фактор за многото пожари  са фойерверките на Нова година. Въпреки забраните, така любимото ни забавление, се оказа фатално за не малък брой хора. Фойерверките не бива да бъдат оставяни без надзор и в ръцете на деца. Те могат да навредят както на самите деца, така  и да причинят щети на коли, къщи и имущество. 

Коледата е семеен празник и голяма част от нас пътуват,  за да я споделят с най-близките.  Домът ни обаче остава сам по време на празниците и трябва да се уверим, че сме се погрижили да няма непредвидени изненади.  

Ако отсъстваме за дълго време е добре да оставим дома си топъл. Знаеш ли, че можеш да избегнеш спуканите от студа тръби, ако температурата в помещението е поне 10 градуса. За тази цел увери се, че си затворил всички прозорци. 

Оставяш храна в хладилника? Прегледай внимателно срока на годност на всички продукти преди да заминеш. Така ще избегнеш мухлясала и развалена храна в хладилника и си спестяваш чистенето след като се прибереш. 

И най-важното – празничните дни ще бъдат по-спокойни, ако не се тревожиш дали си заключил жилището си и си пуснал охранителната система. Обикновено отнема 15 секунди на опитен крадец да проникне – споделят Allianz SE. Той вероятно ще се откаже, ако не успее да влезе в дома ти в рамките на две до пет минути. Солидните врати с добри резета и прозорците с брави го правят по-трудно и отнема много време.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!