Какво значи „парите се променят“ ? 

Първите пари могат да бъдат проследени до Лидийското царство (днешна Турция), където преди повече от 3000 години се появява първата пазарна структура. Разпространението на монети и развитието на пазари поставя много важна основа за развитието на цивилизацията. Учените свързват тези събития с упадъка на империите и развитието на „Новия свят“. 

Второто поколение пари се развива между Ренесанса и Индустриалната революция. Директно последствие от това е развитието на капитализма, който можем да проследим до италианските банки по това време. Създаването на национални банки и хартиени банкноти поставя края на феодализма и преобразява света. Богатството вече не се изразява само в притежанието на земя, но и в притежанието на акции, ценни книжа и фирми. 

В началото на 21 век наблюдаваме третата голяма промяна за парите.  Дигитализацията, която се проявява във всички сектори на бизнеса, застига и банките. Биткойн е вече позната на всички електронна валута.
Освен тези глобални промени, се наблюдават и много такива на местно ниво. Един пример за това е кризата през 1914 година. Хиперинфлацията 10 години по-късно е причина за изчезването на немската марка, както и на много други европейски валути. Какво може да причини нещо толкова мащабно? Отговорът - техническа грешка. При обединението на Германия настъпва грешка при определянето на паричното обединение, което в резултат е отговорно за частичния разпад на Механизма за валутни курсове през 1992.
Днес, когато огромна част от нашите финанси са управлявани онлайн, потенциалните техническите грешки са много повече. Много от тях могат да бъдат предотвратени, ако сме по-внимателни, не само в банковите преводи, но и в инвестициите си. Същото се отнася и за корпорациите. “Много кибератаки могат да бъдат предотвратени, ако компаниите засилят своята киберсигурност и контрол – често с прости мерки”, твърди Риши Бавискар, ръководител на глобалните киберексперти в AGCS Risk Consulting.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!