Зимата идва. Kато собственик на електрическа кола, можеш да станеш пешеходец. Когато батерията ти се изтощи неочаквано – поради по-студените условия.

Губят ли пробег електрическите автомобили в студеното време?

Да. Пробегът на електрическите автомобили може да стане по-кратък, отколкото е през лятото или есента. В повечето случаи разликата няма да попречи на твоята възможност да пътуваш от едно място до друго, но ако планираш по-дълго пътуване, би било добре да помислиш и намериш допълнителна станция за зареждане по пътя.

Защо пробегът на електрическите автомобили намалява в студеното време?

Спадът на пробега на електрическите автомобили през зимата може да се породи от два фактора. Първият е химията на самата батерия – колко пъти си забелязал батерията на телефона ти да се изтощава по-бързо, когато навън времето е станало по-хладно? Същото се случва и с батериите на електрическите автомобили. Те са устройства, в които химичните реакции произвеждат електрически ток. Ниските температури навън могат да забавят тези реакции, което би се отразило в спад на нивото на батерия и на количеството ток, подадено към механизми като двигателя. Последствията ще бъдат такива, че батерията на телефона ти ще се изтощава по-бързо, а автомобилът ти ще може да измине по-малко километри, когато времето е студено.

Другото влияние на студеното време относно пробега е, че когато е студено, автомобилите използват повече ток. Затоплянето на колата не харчи допълнително енергия, ако  двигателят е с вътрешно горене, защото генерираната топлина е в следствие от работата му и топлият въздух влиза директно в купето. При електрическите автомобили обаче топлината се създава отделно от електрически отоплител, който изисква повече енергия, за да функционира. Повечето модерни електрически автомобили имат системи, които следят условията на работа на батерията, така че да работи в оптимална температура за пробега.

В обобщение, студеното време означава по-малко километри пробег за едно зареждане – част от този дефицит се дължи на самата химия, а останалото -  на начина, по който студът се отразява на батерията ти, когато автомобилът харчи повече, за да се отоплява.

Колко пробег губят електрическите автомобили в студа?

Сега е време за любимия ти отговор – зависи. Американската автомобилна асоциация (ААА) твърди, че електрическият ти автомобил най-вероятно ще загуби поне 12% от пробега си и то без допълнителното натоварване на батерията. Когато включваш парното, наличният пробег може да намалее до 40%. Норвежката автомобилна федерация е на мнение, че средностатистическият собственик на електрически автомобил може да очаква до 20% по-малък пробег през зимата. Но какво точно означава „зима“ в това твърдение? В какви температурни условия трябва да очакваш батерията да предоставя по-малко заряд от нормалното? Експертите твърдят, че оптималната температура е в обхват между 4 и 46 градуса по Целзий. Температурите извън този диапазон е много вероятно да накарат батерията да се представя по-слабо.

Ако се питаш дали студеното време ще се отрази на пробега на електрическия ти автомобил – краткият отговор е „ да “, а по-дългият е „ зависи “. Най-важното, което трябва да имаш предвид, е дали ще пътуваш на къси разстояния или до по-далечни дестинации. В първия случай по-малкият пробег няма да е проблем. Но ако плануваш по-дълго пътуване, би си заслужавало да обмислиш отделянето на време за допълнителна почивка за зареждане, която може да те спаси от разликата между шофирането и вървенето пеша.

Но запомни, че дори и в най-лошите случаи можеш да разчиташ на Алианц Автоасистанс. Нашата базова застраховка включва незабавна помощ като изтегляне на колата ти до най-близкия сервиз или станция за зареждане. А когато е възможно, ние ще поправим колата ти на място, за да можеш да продължиш пътуването си.

Разширеният пакет ти предоставя допълнителни услуги заедно с базовите. С допълнителните ни опции, можеш да разчиташ на помощта ни в наемането на кола, престой в хотел или обратно пътуване до вкъщи, ако колата не функционира правилно или е част от пътно произшествие. Без значение коя опция ще предпочетеш, можеш да разчиташ на нашето обслужване 24/7 – ние ще държим връзка с теб докато проблемът не се разреши.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!