Ролята на дигитализацията в развитието на бизнеса по време на криза

Проучване на Euler Hermes
По-силно дигитализираните страни се оказаха по-устойчиви на икономическия шок, предизвикан от Covid-19, показва проучване, проведено от Euler Hermes.
САЩ, Германия и Дания отново попадат в челната тройка на индексa за активиране на цифровизацията за 2020 г.
 
Индексът за активиране на цифровизацията (EDI1 ) на Euler Hermes измерва способността и гъвкавостта на страните да стимулират растежа на дигиталните компании, а традиционният бизнес да припознае дигитализацията и да започне работа в тази насока.
 
В проучването са включени 115 страни, а резултатът се базира на пет показателя: регулаторни изисквания, знание, свързаност, инфраструктура и размер.
 
За 2020 г. САЩ са най-добри в екосистемата на знанието, конкурентния размер на пазара и благоприятните регулаторни изисквания. Всъщност резултатът за свързаност се е увеличил с още +1,8 пункта над +5,1, натрупани през 2018 г.
 

Германия е водеща по показателите знание и търговска инфраструктура, но в същото време качеството на свързаност е паднало, следвайки това, което се случва по света, въпреки тенденцията за увеличаване броя на защитените онлайн сървъри.

Интересно е какво се случва с Китай. Страната отбелязва ръст във всички показатели, но среща проблеми при подобряване на уменията на населението в дигитална среда. 


Изводът от проучването е, че дигитализацията може да смекчи шока, предизвикан от COVID-19. От икономическа гледна точка - страните, чиято среда е по-благоприятна за дигитализацията на бизнеса (добра свързаност, размер на пазара, регулации, логистика и знания), са успели да отговорят на кризата и са увеличили дигитализацията в много сектори.

Тези държави са дигитализирали административно-бюрократичните процеси (държавни схеми за подпомагане на компаниите и гражданите при бързо получаване на финансова помощ или санитарна помощ (тестване, проследяване, изолиране, разпространение на ваксини)). От една страна те са отговорили на търсенето (развитие на уеб платформи), а от друга на предлагането по отношение на начина на работа на компаниите (работа от разстояние, съхранение и споделяне на данни).

Държавите в проучването са разделени на четири групи, по спад в променливите.
 
България попада във втората ,,средна“ група. Всички показатели се придържат към средните нива. В тази група са някои западно-европейски държави и страни от Латинска Америка.

 

Повече детайли можете да видите тук.

 

 

1 Enabling Digitalization Index 

Имате нужда от съдействие?

Екипът ни от специалисти е на Ваше разположение за съвет относно осигурителните възможности в ПОД Алианц България