Топ съвети за шофиране в снега 

от Ива Тодорова  
Зимата все още напомня за себе си и е добре да си припомните уменията и предпазните мерки, необходими за безопасно шофиране през зимата.
Шофирането при такива условия е рисковано и е препоръчително да се избягва. Да, чувате го всеки път в прогнозата за времето, припомняме го отново – ако можете да си го спестите, направете го. Така със сигурност ще си гарантирате безопасност. Вземете градския транспорт или просто си останете вкъщи, ако работата и ангажиментите ви го позволяват. Ако все пак нямате избор, има няколко неща, които можете да направите, за да се подсигурите.
Добрата подготовка

В случай че решите да се отправите на зимна ваканция с автомобил, добре е да сте подготвени за всяка ситуация.

  • Пригответе си чанта с консумативи от първа необходимост. Тя трябва да включва храна, вода, топло облекло, фенерче, зареден мобилен телефон, лопата, стъргалка за лед. 
  • Планирайте добре маршрута си, като избирате главни пътища. Те със сигурност ще бъдат по-добре изчистени и безопасни.
  • Уверете се, че резервоарът с гориво е пълен. Това ще ви гарантира, че дори да попаднете в задръстване или някакъв инцидент, ще можете спокойно да пуснете отоплението и да изчакате, колкото е нужно.
  • Проверете грайферите на гумите и се уверете, че са най-малко 3 мм, за да сте подготвени за хлъзгавите условия. Шофирането със зимни гуми е абсолютно задължително, тъй като значително подобряват сцеплението при студено време.
  • Уверете се, че отоплението на вашия автомобил работи и може да поддържате температурата в колата, както и нагряване на стъклата. Не подценявайте тази част, видимостта ви е изключително необходима, не шофирайте със замъглени и замръзнали стъкла!
  • Изчистете леда от външната страна на стъклата, както и страничните огледала. Не почиствайте само участък, който мислите, че ще ви бъде достатъчен за нормална видимост. Не забравяйте и регистрационните табели. Размразете и чистачките, ако е необходимо, тъй като при включване може да ги повредите.
  • Ако има сняг на покрива на колата, не забравяйте да почистите и него, защото има възможност той да падне и да предизвика рискова ситуация на шофьора зад вас.
 Светлините

Вече и у нас е задължително шофирането на къси светлини 24 часа в денонощието през цялата година.

Помнете, че не трябва да използвате фаровете за мъгла, освен ако видимостта е изключително ограничена, тъй като има опасност да заслепите другите участници в движението. Светлините за мъгла по правило се използват, когато видимостта е под 100 м. Можете да прецените дали имате нужда от тях, ако в рамките на това разстояние не успявате да видите светлините на автомобила пред вас. В противен случай не ги използвайте.

Дистанцията
При заледени участъци дистанцията между автомобилите трябва да се увеличи, тъй като спирането при такива условия може да отнеме до десет пъти по-дълго време. Затова е добре да увеличите разстоянието между вашия и автомобила пред вас. Ако пътят е заледен, правилото е да сте на около 20 секунди от колата пред вас. Така ще имате време да реагирате при внезапно спиране на автомобила пред вас.
Управлението
Шофирането в такива условия изисква не само спазване на дистанция, но и промяна в стила на управление на автомобила. Като начало всяко действие трябва да бъде изпълнявано колкото се може по-бавно – от завиването до натискането на спирачката. Резките движения само ще намалят сцеплението на гумите с пътя и ще създадат предпоставки за инциденти. Поддържайте ниски обороти на двигателя и не сменяйте предавките в последния момент. Ако карате автомобил с автоматични скорости, проверете дали има режим с ниски обороти. Това може да бъде указано със символ за снежинка или с "L" на копче в близост до скоростния лост. Избягвайте използването на режим "Спорт" при такива условия.
Хлъзгавата настилка

Като начало е хубаво да тествате спирачките, за да получите представа колко хлъзгав е пътят. За тази цел трябва да изберете прав път далеч от кръстовища и да сте сигурни, че няма никой зад вас.

Също така е препоръчително да не увеличавате радиото си докрай в такива условия. Звукът може да бъде първият сигнал, че сте попаднали на хлъзгав участък. Ако се случи, веднага махнете крака си от педала за газта, за да може скоростта да падне от само себе си и да си върнете по-бързо контрола върху автомобила. Избягвайте рязкото натискане на спирачките.

Пътят и обкръжението
Когато наближавате завой, оставете си достатъчно време да намалите скоростта, за да може да навлезете в него с постоянна скорост. Това не само ще ви предпази от завъртане на колата, но и ще ви даде време да реагирате. Ако пък някой кара плътно зад вас или бърза, е по-добре да му дадете възможност да ви изпревари, отколкото да се опитате да се отдалечите.
Време е да потегляте! Шофирайте внимателно и отговорно, следвайки съветите по-горе и ще си осигурите зимна приказка без край! От нас безаварийно! 😉
Ива Тодорова
Главен специалист, Управление Маркет Мениджмънт

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!