Въпреки че са все по-често срещано явление, електрическите превозни средства все още са нещо ново. И както при много други нововъведения, те са обект на многобройни опасения за безопасността. 

Оценки за безопасност на електромобилите 

Всеки производител на автомобили подлага всеки свой модел на редица тестове за безопасност. Това не е по-различно при електрическите превозни средства. Оценките за безопасност обикновено показват, че електромобилите са поне толкова безопасни, колкото и техните аналози с двигатели с вътрешно горене - независимо дали става въпрос за същите модели, оборудвани с бензинови или дизелови двигатели, или за други модели на същия производител, сравними по размер и тегло. Когато разгледаме класациите за безопасност, можем да видим много електрически превозни средства на първите позиции. Имайте предвид, че при проектирането на електрически автомобил производителите трябва да вземат предвид всички съображения за безопасност, както при проектирането на конвенционален автомобил. И те имат голям опит в това отношение. Спирачки, фарове, предпазни колани, въздушни възглавници, системи за активна безопасност като контрол на стабилността, антиблокиращи сиситеми, автономно аварийно спиране, предупреждение за близост, предупреждение за напускане на лентата - всички тези системи са с нас от години. Ако не друго, може да се очаква, че в електромобилите ще се появят техни по-усъвършенствани версии. Всички тези системи, в съчетание с оборудването на автомобила като предпазни колани, светлини, предупредителни системи и други подобни, формират оценката за безопасност на конкретния автомобил. И, както вече споменахме - фактът, че можете да намерите електромобили на първите позиции на класациите за безопасност, само доказва, че трябва да се чувствате най-малкото сигурни, колкото в обикновен автомобил, когато пътувате с електромобил. Когато разглеждаме някои резултати от тестовете и оценките за безопасност на електромобилите от Euro NCAP - европейската програма, която извършва краш-тестове на всички нови автомобили, можем ясно да видим, че повечето нови електромобили получават най-високата оценка от пет звезди - което означава, че в случай на сблъсък тези автомобили защитават водача и пътниците изключително добре. Печатът от пет звезди означава също, че в случай на удар на автомобила с пешеходец, последният също е защитен от някои от системите за активна и пасивна безопасност на автомобила. 

Статистически данни за безопасността на електрическите автомобили 

Тъй като все още са новост, електромобилите не са толкова добре представени в статистиката за безопасност на автомобилите, колкото техните предшественици с двигатели с вътрешно горене. Но статистическите данни, които са налични, хвърлят благоприятна светлина върху електрическите превозни средства. Статистиката за безопасността на кои автомобили катастрофират повече показва, че като цяло шансовете за предизвикване на пътнотранспортно произшествие при електромобилите и тези с вътрешно горене са повече или по-малко еднакви. Интересно е, че в сегментите на микро- и малките градски автомобили електромобилите причиняват относително по-малко произшествия, докато в категориите на луксозния сегмент, SUV и суперколите електромобилите причиняват с цели 40 % повече произшествия. Според някои експерти това се дължи на характеристиките на ускоряване и спиране на електромобилите. В автомобил с бензинов двигател, дори и мощен, двигателят трябва да се развърти, преди да достигне пълния си потенциал. Повечето двигатели правят това при определена честота на оборотите. Електрическите автомобили, от друга страна, предоставят пълната мощност на разположение на водача по всяко време. Експертите смятат, че по-големият брой на електромобилите в класациите за безопасност може да се дължи на това. Те го сравняват с това неопитен шофьор да се сдобие с Ferrari и да натисне педала на газта докрай, както прави в своя градски автомобил с ниска мощност. Хората, които не са свикнали с подобни характеристики на ускорение, лесно губят контрол и забиват суперавтомобила в най-близкия стълб. Видео клиповете в YouTube свидетелстват за много такива произшествия. 

Слонът в стаята 

Пожар. Спонтанно възпламеняване. Експлозия. Изгаряне на акумулаторни батерии. Автомобилът се взривява или избухва в пламъци. Деформиран, горящ метал отстрани на пътя в стил "Mad Max". Въпреки че подобни инциденти не са често срещани, те някак си са намерили място във въображението на широката общественост като един от най-важните въпроси, свързани с безопасността на електрическите автомобили. Да, повечето електрически автомобили се захранват от литиево-йонни батерии. Да, тези батерии съдържат запалим електролит. Не, не е лесно тези батерии да се запалят. 

Спонтанният пожар в електромобилите се случва толкова рядко, че няма достатъчно случаи, за да се изгради надеждна статистика за тях. За да се запали един комплект батерии, на теория е достатъчно да се пробие една от клетките. Това води до късо съединение, което кара клетката да се нагорещи, загрявайки електролита до стотици градуси по Целзий, което от своя страна загрява съседните клетки, а това води до верижна реакция. 

На първо място, повечето акумулаторни батерии са поставени на място, което не е податливо на усукване, деформиране или смачкване по време на инцидент. На второ място, все повече производители поставят своите акумулаторни пакети в алуминиеви контейнери, които още повече затрудняват проникването в отделна клетка и в същото време действат като допълнителна противопожарна бариера. Трето, акумулаторните батерии се наблюдават и могат да бъдат изключени от системите за безопасност на автомобила. Четвърто, все повече производители използват течно охлаждане, за да направят цялата система още по-безопасна. Необходима е катастрофална повреда на много системи наведнъж, за да се превърне този пожар в истински проблем за безопасността. Дори при пътни произшествия някои статистически данни показват, че се запалват повече автомобили, задвижвани с гориво, отколкото техните електрически аналози. И накрая, пето: числа. Някои експерти твърдят, че вероятността за спонтанно запалване на електромобил е около едно на дванадесет милиона.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!