Планирали сме пътуването за празниците? Натоварили сме колата и сме готови да потеглим? 

Не забравяй да си сложиш предпазния колан. Интересен факт е, че коланът е по-стар от първата кола – вече на над 5000 години. Първите колани са били създадени през бронзовата ера и са се използвали за лесно пренасяне на ценности и оръжия. 

През късния 19 век, английският учен, Джордж Кейли, създава първия колан за превозно средство – за планер. Патентът на това изобретение обаче идва години по-късно, когато Едурд Клагхорн, през 1885 интегрира колана и за автомобили. Целта на американеца е била допълнително сигурност на пътуващите в нюйоркските таксита.

50 години по-късно започват първите тестове за установяване доколко коланът е ефикасен за едно превозно средство. Създателят на модерния колан, Нилс Бохлинг, е бил нает от Волво, за да оптимизира дизайна и функционалността на колана. Неговият прототип предпазва и горната и долната част на тялото на шофьора и пътниците, тъй като се закопчава диагонално през торса, а не както до тогава – хоризонтално през корема. По статистика на Волво до края на живота си Бохлинг и неговото произведение спасяват над 1 милион живота само за 40 години.

През 1976 година Германия прави коланът за пътниците на предната седалка задължителен. Голям принос за въвеждането на този закон има тогавашният ръководител на AZT (Allianz Zentrum für Technik) – Макс Данер.

Повече от половината загинали младежи в инциденти на пътя са били без колан по време на катастрофата. Това тънко парче плат намалява опасността за пътниците на предната седалка с до 55% и генералния риск с до 60%.

Следващият път когато потеглим с колата, нека си спомним, че някой ни чака да се приберем. Отнема само няколко секунди да сложим колана си, но това устройство с над 5000 години история, може да запази усмивката на лицата на семейството ни и през тези празници.

Имате нужда от съдействие?

Нашият екип от професионалисти е на разположение!