16.02.2024 г.   
  • Докладът на Allianz Commercial подчертава основните ползи и опасности от очаквания растеж на пазара за масивна дървесина, воден от търсенето на по-устойчиви строителни материали.
  • Масивният дървен материал намалява въглеродния отпечатък на строителния сектор и допринася за намаляване за разходите, контрола на качеството, както и по-кратко строително време.
  • Основните рискове и предизвикателства включват пожар, природни бедствия, наводнения, проблеми с производството, веригата за доставки и дефектна изработка, както и термитни нашествия.

Масивният дървен материал има потенциала да бъде значим строителен компонент за градовете в близко бъдеще, предвид необходимостта строителният сектор да намали зависимостта си от бетон и стомана, за да намали емисиите на СО2. Тъй като този сектор расте и сградите от масивна дървесина са все повече, рисковете в строителството също ще се променят, което ще доведе до предизвикателства за управление на риска за компаниите, според новия доклад Emerging Risk Trend Talk на Allianz Commercial.

„Масивният дървен материал като алтернатива за устойчиво строителство представлява значителна възможност за строителния сектор да намали своя въглероден отпечатък, като същевременно задоволи търсенето на материал, който е по-рентабилен, но толкова издръжлив, колкото стоманата и бетона“, казва Майкъл Брух, Глобален ръководител на консултантските услуги за рискове в Allianz Commercial. „Във всяка индустрия обаче внедряването на нови материали или процеси може да доведе до нови рискови сценарии, потенциални дефекти или неочаквани последици за безопасността, както и да донесе ползи, и масивният дървен материал не е по-различен. Като се има предвид очакваният бъдещ растеж на този пазар, компаниите трябва да направят всичко възможно, за да развият по-добро разбиране на своите експозиции, включително пожар, щети от вода, повтарящи се сценарии за загуби и дори термитни нашествия, и да гарантират, че разполагат със стабилни мерки за предотвратяване на загуби за борба с тях.“

Нуждата от масивен дървен материал

Секторът на сградите и строителството е сред най-големите участници в емисиите на CО2, като представлява над 34% от търсенето на енергия и около 37% от емисиите на CО2, свързани с енергията и процесите през 2021 г. Намаляването на емисиите е от съществено значение за изпълнение на ангажиментите за изменението на климата по целия свят. В този случай необходимостта от по-устойчиви решения в застроена среда става все по-важна, водена от нарастващите опасения на инвеститорите и потребителите, както и от законодателството и  регулациите, които се развиват бързо по целия свят.

Масивната дървесина е сравнително нов тип инженерна конструкция, при която повечето продукти се състоят от множество дървени части, свързани заедно, за да образуват по-големи, по-здрави елементи, които след това могат да се използват за покриви, подове и стени. Често се комбинира с традиционни незапалими структурни материали, за да се създаде стил на хибридна масивна дървена конструкция, позволяваща изграждането на високи дървени конструкции по-устойчиво. Височината на най-високата дървена сграда в света се е утроила само за 10 години със 140 сгради от масивен дървен материал по света на осем или повече етажа към февруари 2022 г., като 70% от тях са в Европа.

Масивният дървен материал понастоящем представлява малка част от общия брой сгради, построени в световен мащаб всяка година – например над 2000 жилищни, търговски и институционални проекта от масивна дървесина са били в ход или построени в САЩ към декември 2023 г. Глобалният пазар за масово дървено строителство генерира 857 милиона щатски долара през 2021 г. и се прогнозира да достигне 1,5 милиарда долара до 2031 г., с CAGR от 6,0%, според Allied Market Research.

„Освен че е възобновяем ресурс, предимствата на масивният дървен материал също включват, че е по-лек материал от бетона или стоманата, a разходите може да са по-ниски поради по-малкото строително движение и необходимостта от по-малко работници“, обяснява Франк Фумат, Регионален ръководител на консултациите за имуществен риск в Allianz Commercial. „Производството извън обекта обикновено се използва за проекти с масивна дървесина, като елементи като колони, греди и панели се произвеждат във фабрична среда и след това се издигат на място. Този подход предлага предимства като високи нива на контрол на качеството и подобрена ефективност в сравнение с конвенционалното строителство на място. Строителството с масивна дървесина обаче има и присъщи опасности, които могат да бъдат ефективно смекчени чрез прилагане на редица мерки за предотвратяване на загуби.“

Рискове, предизвикателства и предотвратяване на загуби

Тъй като сградите от масивен дървен материал се развиват с по-голяма височина и сложен дизайн, те ще поставят нови предизвикателства по отношение на намаляването на риска. Докладът идентифицира няколко от тези опасности и предизвикателства, като инженерите-консултанти по търговския риск на Allianz Commercial също подчертават мерките за предотвратяване на загуби, които трябва да се вземат предвид и които биха могли да помогнат за намаляване на тяхното въздействие:

1. Пожар

При масивната дървесина пожарът е основната опасност, като този риск трябва да се разглежда през всички жизнени етапи на една сграда – проектиране, строителство и експлоатация. Пожарът вече е най-скъпата причина за всички строителни/инженерни застрахователни загуби, като представлява повече от една четвърт (27%) от стойността на 22 000 иска, анализирани за период от пет години, според Allianz. Рискът от срутване по време на фазата на охлаждане на пожар може да бъде особено критичен за дървените елементи, докато сградите със запалими елементи са изложени на най-голям риск от пожар по време на строителството. След като сградата започне да се използва, рискът от пожар може да се увеличи в зависимост от редица фактори като вида на обитаване, съхранение и вътрешно оборудване. Провеждат се текущи изследвания и тестове за по-нататъшно разработване на методология за оценка на работата на структурните елементи по време на цялата продължителност на пожара. Това включва цялостни проучвания на фазите на нагряване и охлаждане, тъй като и двете фази са особено важни за оценка на поведението на дървените елементи и осигуряване на оптимална пожарна безопасност.

2. Природни бедствия

Щетите от природни бедствия вече са втората най-скъпа причина за строителни искове, показва анализът на Allianz. Екстремните сили на вятъра, особено по време на торнадо или урагани, могат потенциално да засегнат греди, колони и панели, създавайки риск от широко разпространени щети, докато наводненията, включително речни наводнения, внезапни наводнения и бурни вълни, представляват значителен риск за дървените сгради. Дървени сгради, изложени на наводнения, може да се нуждаят от структурен контрол, сушене и ремонт, което оказва влияние върху очакваните оперативни загуби.

3. Щети от вода

Щетите от вода са основен източник на загуби в строителния сектор. Масивната дървесина е силно уязвима на щети от вода, включително наводнения, проникване на вода и течове от водопроводни инсталации. За да се смекчат щетите, масивните дървени елементи могат да се произвеждат с намалено съдържание на влага и да се съхраняват в контролирана атмосфера. Управлението на водата и висококачественият анализ са от решаващо значение за гарантиране на дълготрайността на конструкциите.

4. Проблеми с производството, транспорта и веригата за доставки

Конструкцията от масивен дървен материал има уникална верига за доставки и производствен процес, който се различава от традиционните бетонни и стоманени рамки. Фактори като необходимостта от специализирани производствени съоръжения, както и доставка точно навреме, означават че задълбоченото логистично планиране и управление на строителните материали са от съществено значение за избягване на скъпи забавяния на проекти. Един значителен недостатък на производствения процес на поточната линия е потенциалът за сериен сценарий на загуба. Ако конкретна партида елементи от масивна дървесина има дефект, могат да бъдат засегнати множество елементи в конструкцията или в обектите на проекта. Дефектните продукти вече са третата най-скъпа причина за обезщетения по застраховка в строителството/инженерството, според Allianz.

5. Проблеми с дефектна изработка и разходи за ремонт

Строителните фирми може да се сблъскат с предизвикателства при намирането на опитни работни екипи за строителни проекти с масивна дървесина, имайки предвид техният зараждащ се статут. Това може да доведе до проблеми с производителността и опасения за безопасността, докато екипите преминават през кривата на обучение при работа с масивна дървесина. Неадекватната инсталация може да доведе до повреда, която да има значителни финансови последици за ремонти или замени, докато в някои случаи разходите за ремонт или повторно изграждане на масивни дървени конструкции могат да бъдат значително по-високи от тези, направени с конвенционални строителни материали.

6. Нашествия на термити и насекоми

Въпреки че не са често срещани във всички части на света, термитите и другите животни, които пробиват дърво, могат да представляват значителна заплаха за масивните дървени сгради, като потенциално причиняват големи структурни щети с течение на времето. Като се има предвид, че заразяването с термити обикновено става постепенно, излагането на значителни щети по време на строителната фаза е ниско в сравнение с експлоатационната фаза. Въпреки това, тъй като е най-вероятно термитите да атакуват разлагащата се дървесина в сградите, важно е да се гарантира, че дървесината няма дълги периоди на контакт с вода чрез прилагане на достатъчни защитни мерки.

Пълния доклад можете да прочетете тук.

 Относно Allianz Commercial Emerging Risk Trend Talks

Възникващите рискове имат уникални характеристики, които изискват специализирани технически, управленски и организационни умения. Нашият експертен опит на Allianz Risk Consulting в различни индустрии и линии на застрахователния бизнес по целия свят е от ключово значение за подпомагане на компаниите да разберат и смекчат тези експозиции. В нашата поредица Emerging Risk Trend Talk разглеждаме такива теми, подчертаваме събитията за загуба и разглеждаме целеви мерки за предотвратяване на загуби.