Fitch потвърди рейтинга на Алианц Банк „BBB+“със стабилна перспектива

 

05.05.2020 г.

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг (Long Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Алианц Банк България „BBB+“ със стабилна перспектива.

При оценката на кредитния профил се отчитат настоящите предизвикателства, свързани с коронавирус пандемията и ревизираната от стабилна към негативна перспектива за българските банки като цяло. Fitch Ratings отбелязва, че в тази ситуация Алианц Банк запазва своята силна позиция, стабилна ликвидност и капиталови буфери, което прави финансовия профил на банката устойчив при възможни остри, но краткотрайни икономически сътресения за българската икономика.

Алианц Банк има стабилно представяне на показателите, свързани печалбата, капиталовата адекватност и ефективност на разходите. Оценката на банката отразява подобреното качество на активите в резултат на оптимизиране на портфейла.

Становището на Fitch се базира и на факта, че Алианц Банк е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE (кредитен рейтинг „АА-“ и стабилна перспектива) и разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик.  

Свържете се с нас при необходимост от съдействие.
Пишете ни 0800 13 014