Предупреждение: Използвате стар браузър. Моля, превключете на по-нов браузър като Chrome, Firefox или Microsoft Edge.

Алианц Банк дигитализира процесите в бизнес кредитирането в партньорство със Софтуер Груп

17.06.2021 г.

Алианц Банк България в партньорство с глобалната технологична компания Софтуер Груп стартира проект за внедряване на цялостно софтуерно решение за заявяване на кредити и управление на кредитния риск - CreditQuest. Интеграцията на модула за отпускане на кредити за малки и средни предприятия е част от дългосрочната стратегия за дигитализация на банката и оптимизиране на процесите по отпускане на бизнес кредити.

CreditQuest е централизирана система, която се състои от четири базови модула - Кредитен мениджър, Финансов анализатор, Рейтинг мениджър и Портфолио мениджър. Системата обхваща целия процес от искането за кредит до неговото усвояване и последващо управление.

„Радваме се да подкрепим Алианц България по пътя им на дигитална трансформация със световно утвърден продукт като CreditQuest, който се имплементира за първи път в България и е с изключителни резултати за банковите екипи - до 80% по-кратки срокове за отпускане за кредит, 70% по-висока продуктивност чрез стандартизирани и автоматизирани работни процеси, централизирани данни и 360° видимост на портфолиото. Така банките, които ползват софтуерното решение, могат значително да увеличат своето кредитно портфолио и да намалят оперативните си разходи с до 50%.“, коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

„Внедряването на иновативни софтуерни решения е част от дигиталната трансформация на Алианц България. За нас е изключително важно да отговорим на динамиката на пазара и потребностите на бизнеса. Затова се фокусираме както върху ефективността, качеството и скоростта на вътрешните процеси, така и върху изграждане на ИТ платформи, които клиентите могат да ползват дистанционно“, коментира Георги Заманов – главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

За Алианц Банк България:
Алианц Банк България е част от групата на световния лидер във финансовите услуги Allianz SE и предлага на клиентите си пълен набор от финансови решения. Алианц Банк притежава дългосрочен кредитен рейтинг „ВВВ+” със стабилна перспектива, потвърдени от международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. През 2020 г. банката се нарежда в топ 5 на най-добрите банки в България по показателите стабилност, ефективност и устойчивост, съгласно престижната класация на в. Капитал.

За Софтуер Груп:
Софтуер Груп е глобална технологична компания, предоставяща решения за дигитализация на всички видове доставчици на финансови услуги. Създадена през 2009-та година, компанията оперира от 9 офиса по целия свят и има клиенти в над 70 страни. Централата се намира в София, България, с регионални офиси в Австралия, Египет, Гана, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините. Сред клиентите на компанията са организации като Bill & Melinda Gates Foundation, MasterCard & MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), Asia Development Bank, Asia Confederation of Credit Unions (ACCU), Access Bank Germany, Atlantic Bank Group, Bank South Pacific, Commercial International Bank Egypt, Dosh New Zealand, EuroBank, Fidelity Bank, Generali, Kenya Commercial Bank и много други.