10-те топ риска за бизнеса в България в проучване на Алианц

17.01.2020 г.

Kибер рискът за първи път се явява най-сериозната заплаха за бизнеса в световен мащаб.
За българския бизнес климат най-голяма заплаха крият законовите и регулаторни промени и новите технологии.

• Деветото издание на проучването, измерващо най-сериозните заплахи за бизнеса, привлече рекордния брой от над 2,700 участвали експерти от над 100 страни.
  • Кибер инцидентите са станали по-разрушителни и скъпи за компаниите и често тези събития водят до съдебни дела и спорове, заключават експертите от цял свят.
  • Прекъсване на бизнес дейността се нарежда на второ място в световен план, но остава основно притеснение. За сериозни заплахи се считат също дигитализацията и гражданските неподчинения, които създават нови причини за разрушителни сценарии и финансови загуби.
  • Климатичните промени се изкачват на най-високата си позиция до момента – в световен план компаниите изказват най-сериозна загриженост за физически загуби, предизвикани от екстремни климатични събития, но също така се опасяват от критика от страна на потребителите, задействане на регулаторни механизми и завеждане на съдебни дела.
  • Най-притеснителни за българския бизнес са законовите и регулаторни промени  както и новите технологии.

В деветото издание на Алианц Риск Барометър, за първи път кибер инцидентите са класирани като най-сериозната корпоративна  в световен план за 2020 г. заплаха (39% от отговорилите), измествайки на втора позиция дългогодишния водещ в класацията – рискът от прекъсване на бизнес дейността (посочен от 37% от отговорилите). Опасенията от кибер заплахите, породени от нарастващата зависимост на компаниите от данни и IT системи и редица инциденти с широк отзвук, нараснаха драстично през последните години. Само до преди седем години кибер рискът беше класиран на 15 място от 6% от отговорилите.

Законовите и регулаторни промени (на 3-то място, с 27% от отговорилите) и климатичните промени (на 7-мо място, със 17% от отговорилите) са се покачили най-много в класацията в световен мащаб, спрямо резултатите от миналата година. Сред растящите тревоги на преден план излизат последиците от търговската война между Китай и САЩ, Brexit и глобалното затопляне. Годишното проучване на глобалните бизнес рискове на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) отразява виждането на 2,718 експерта от над 100 страни, включително управители, мениджъри по управление на риска, брокери и застрахователни експерти.

„Алианц Риск Барометър 2020 очертава, че кибер рискът и климатичните промени са двете големи предизвикателства, върху които компаниите ще трябва да се фокусират основно през новото десетилетие“, коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на Allianz Global Corporate & Specialty. „Разбира се съществуват много други сценарии за щети и разрушения, които могат да ни засегнат, но ако мениджмънтът на компаниите и риск-мениджърите, не предприемат действия относно рисковете свързани с кибер сигурността и климатичните промени. Това вероятно ще има решаващо въздействие върху оперативната ефективност, финансовите резултати и репутацията на техните компании”, допълва още г-н Мюлер.

За България картината е по-различна. Проучването идентифицира като най-съществени  за бизнеса рисковете, пред които ни изправят законовите и регулаторни промени, както и новите технологии. И двете категории си поделят първото място с по 41% от отговорилите. Българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната. Не по-малко предизвикателни за компаниите в България са въздействието на изкуствения интелект, автономните автомобили, „Интернет на нещата“ (IoT), блокчейн и нанотехнологиите.

"В глобален план само за 7 години кибер рискът от 15-то вече е на първо място, а природните катаклизми в цял свят през 2019-та и тези от началото на 2020-та година ни напомнят за важността на риска, свързан с климата. Събитията в България показват, че ние не сме изключение от общата картина и трябва да предприемем действия за ограничаване на въздействието им върху бизнеса. За първи път Алианц Риск Барометър дава резултати и за България, които отразяват осъзнатостта на бизнеса по отношение на възможните рискови сценарии, но със своята локална специфика”, сподели Йоанис Коцианос, председател на изпълнителния комитет на Алианц България.

top 10 risks for Bulgaria 2020

В световен план кибер рискът продължава да расте

Кибер рисковете продължават да растат като заплаха и в повечето страни се подреждат в челната тройка на опасностите пред бизнеса. Бизнесът се сблъсква с по-мащабни и по-скъпо струващи проблеми, възникнали от злоупотреба с данните, извършване на измами или изнудване за пари, както и вероятността кибер инциденти да предизвикат съдебни спорове. Голямата злоупотреба с данни, която включва повече от милион засегнати записа, към момента се оценява средно на 42 милиона долара, което прави годишно покачване с 8%. „Инцидентите стават все по-разрушителни, по-често насочени към големи компании, като атаките са с нарастваща степен на сложност и с искове за откуп. Преди пет години, типичен иск за откуп би бил в порядъка на десетки хиляди долара. Днес исканата сума може да е милиони,” споделя Марек Станиславски, заместник ръководител глобална сигурност на Allianz Global Corporate & Specialty.

Изнудванията са само една част от картината: Компаниите могат да страдат от големи прекъсвания на бизнес дейността, поради липсата на критични данни, системи или технологии, възникнали поради технически проблем или кибер атака. “Много инциденти са в резултат от човешка грешка и могат да бъдат избегнати с обучения, които все още не са рутинна практика в компаниите,” допълва Станиславски.

Прекъсване на бизнес дейността – неотслабваща заплаха с нови причини

След седем години на челната позиция, прекъсване на бизнес дейността слиза до второ място в класацията на Алианц Риск Барометър. При все това тенденцията за по-мащабни и по-комплексни рискове се запазва. Причините стават все по-разнообразни: от пожар, експлозия или природни катастрофи до дигитални вериги за доставка и дори политическо насилие. “Дигиталните вериги на доставки и платформи днес предоставят пълна прозрачност и проследимост на доставките, но пожар в центъра с базата данни, технически проблем или хакерска атака може да доведе до големи загуби и да прекъсне дейността на множество компании, които споделят същата система, и които не могат да превключват на механично управление на процеса”, споделя Реймонд Хогендорн от Allianz Global Corporate & Specialty.

Бизнесите също така са изложени на директно и индиректно въздействие от масови безредици, граждански неподчинения или терористични атаки. Последната година станахме свидетели на ескалация на граждански протести в Хонг Конг, Чили, Боливия, Колумбия и Франция, които доведоха до имуществени щети, прекъсване на бизнес дейността и претърпени финансови загуби от местни и международни компании, конкретни примери са затворени магазини в продължение на месеци, наложена забрана за достъп на клиенти и туристи или работници, които не могат да стигнат до работните си места, паради съображения за сигурност.

Законовите и регулаторни промени се нареждат на трето място в глобалната класация на Алианц Риск Барометър 2020 и на първо място за България по важност. Митнически тарифи, санкции, Brexit и протекционизъм са цитирани като ключови рискове. Около 1300 нови търговски бариери са въведени само през 2019. Търговският спор между САЩ и Китай доведе до средна тарифа за САЩ с нива близки до стойности, достигнати за последен път през 70-те години.

Търговската политика става само още един инструмент за множество външнополитически цели, като икономическа дипломация, геополитическо влияние и  екологична политика,” обяснява Людовик Сюбран, главен икономист на Алианц. „Този активизъм не се ограничава единствено до границите на САЩ: разпространил се е до Япония и Южна Кореа, Индия и Европа.”

Фокус на новите регулаторни предизвикателства в настоящото десетилетие ще бъдат екологичното въздействие, въглеродните емисии и климатичните промени. Тяхното влияние върху корпорациите ще бъде разностранно, както това се случи в миналото с новите правила за счетоводство и опазване на данните”, заявява Сюбран.

Гергана Тодорова
Директор "Бранд и комуникации", Алианц България