Main navigation back

Култура

"Изкуството е съвършено там, където великото се среща с правдивото".

Виктор Юго

Национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика

Allianz - IVOM0286

Конкурсът е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Той стартира през 2008 г. като биенале.  В него българските творци са свободни да покажат най-доброто от себе си, без да се съобразяват с капризите на пазарната среда.  Петото издание на конкурса 2015- 2016 г. се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България. 

Изказваме своите благодарности към Съюза на българските художници за подкрепата, която ни оказва за реализиране на инициативата. 

 

 

 

  • Документи за участие

  • Регионална изложба Варна - наградени

  • Регионална изложба Пловдив- наградени

  • Регионална изложба София - наградени

  • Каталог конкурс Национални награди

Регионална изложба Варна - наградени

В раздела живопис наградата на Алианц България получи Валери Чакалов за творбата "Зона за медитация". С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени Коста Дончев, Милко Божков, Веселин Начев, Георги Йорданов, Николай Тодоров, Йордан Кисьов, Йордан Цонев, Красен Бербенков, Венета Георгиева.  

Награда за скулптура бе присъдена на Альоша Кафеджийски за пластиката "Готика".
С номинация за скулптура са Пламен Аврамов, Венелин Божидаров, Венелин Иванов, Христо Христов, Илия Янков.  

Награда за графика бе присъдена на Божидар Тонев с творбата "Сбогом на черната планина I". Номинираните графици за участие във финалната изложба на
Алианц са Ивайло Иванов, Димитър Кулев, Радко Мурзов, Боян Янев.

Регионална изложба Пловдив- наградени

Живопис - наградата на Алианц България получава Димитър Генчев за творбата „Гараж“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени Михаела Иванова, Румен Жеков, Данчо Григоров, Димитър Генчев, Валентин Дончевски. 

Скулптура – наградата се присъжда на Русен Дойков за пластиката „Вариации куб“. С номинация за скулптура са Русен Дойков,  Свилен Костадинов, Стефан Лютаков, Цвятко Сиромашки, Рашо Митев, Иван Тотев.   

Графика – наградата се присъжда на Михаил Маламски с творбата „Последният храм I“.  Номинираните графици за участие във финалната изложба на Алианц са Емил Миразчиев, Владимир Чукич, Михаил Маламски, Кристина Вътова.

 

Регионална изложба София - наградени

Живопис - наградата на Алианц България получава Нина Русева за творбата „Стихия“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени общо 33 живописци.

Скулптура – наградата се присъжда на Валентин Савчев за пластиката „Младост”. С номинация за скулптура са общо 10 творци.   

Графика – наградата се присъжда на Филип Попов с творбата „Бойна единица“. Общо 17 графици са номиниране за участие във финалната изложба на Алианц.

Каталог конкурс Национални награди

Allianz - партньор на The Museum of Modern Art (MoMA)

Allianz - MoMA3

  • Allianz e ексклузивен корпоративен спонсор на съвременни арт експозиции  в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк

  • Партньорството допълнително разширява спонсорското портфолио на Алианц в изкуството и културата

Allianz разширява спонсорското си портфолио в областта на изкуството, ставайки ексклузивен корпоративен спонсор на съвременна експозиция в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.  

“Музеят на модерното изкуство е силен партньор, който потвърждава нашето убеждение, че няма напредък без поемане на рискове и впускане в неизследвана територия“, коментира Оливър Бете, CEO на Allianz SE. ”За нас е удоволствие да подпомогнем осъществяването на тази идея като подкрепяме и оценяваме творчеството на съвременни художници, имащи куража да предизвикат очакванията и конвенционалността.

Основан през 1929 г. като образователна институция, МОМА е преди всичко музей на модерното и съвременно изкуство в света, посрещащ милиони посетители всяка година.

„Ние сме щастливи, че Алианц прие да бъде наш спонсор и  високо ценим партньорския интерес към съвременното изкуство, коментира Глен Лоури – директор на Музея за модерно изкуство. „Музеят има традицията да насърчава диалога между миналото и настоящето, установеното и експерименталното, което се демонстрира в съвременното изкуство.  

Съвременните творци постоянно се осмеляват да преминават традиционно установените в изкуството граници, като ангажимента на Алианц към модерното изкуство подчертава отношението на компанията към поемане на риск, търсене на промяна и нови идеи.

MoMA and Allianz: https://www.allianz.com/en/about_us/sports-culture/moma/

MoMA: www.moma.org