Main navigation back

Новини

Алианц България отличи най-добрите творци в региона на Велико Търново

12.09.2019 г.

На специална церемония бяха отличени творци от региона на Велико Търново и постави началото на третата изложба от  тазгодишното издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“. Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ са домакин на експозицията, която представя творби на художници от Велико Търново, Русе, Разград, Габрово и Търговище.

Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков и членове Иван Нинов, Кирил Мескин и Пламен Стефанов награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Наградата в категория „Живопис“ получи Красимир Русев с творба озаглавена „Изгубени в превода“. В категория „Графика“ изпъкна творбата „Естезика“ на Атанас Тотляков, а скулптурата „Водопад“ на Румен Димитров получи наградата в третата категория. Във финалния кръг на конкурса в София през октомври 2020 г. ще се представят още 9 творци от региона в категория „Живопис“, 3-ма в категория „Скулптура“ и 4-ма в „Графика“, чиито произведения са номинирани от журито.  

В конкурса са участвали 65 автора с общо 145 творби. От тях след журиране са допуснати 58 творци със 105 творби, които са част от изложбата.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от социално-отговорната стратегия на компанията с ясно очертани обществени ангажименти. Фактът, че реализираме седмо издание на конкурса показва устойчивото ни разбиране за подкрепа на талантите и за насърчаване на публичния интерес към изящните изкуства в страната.“, сподели Глория Димитрова, Главен директор Маркет мениджмънт на Алианц България Холдинг по време на церемонията, която привлече вниманието на местната общественост, институции и медии.

Арт инициативата започва през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници (СБХ). Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата.

Любителите на художественото изкуство ще могат да се насладят на експозицията във Велико Търново до 5 октомври 2019 г.